1 kurssikerta

Perjantai 22.1 

Ensimmäinen kurssikertamme alkoi perjantaiaamuna kukonlaulun aikaan kello 08:15. Aivan aluksi kaikki saivat esitellä lyhyesti itsensä, jonka jälkeen siirryimme suoraan geoinformatiikan ihmeelliseen maailmaan. Opiskelen pääaineenani luokanopettajaksi, joten geoinformatiikka ei ole kaikista suurin kiinnostuksen kohteeni. Päätin kuitenkin lähteä suorittamaan tätä kurssia avoimin mielin. 

Kävimme opettajamme Artun johdolla läpi perinpohjaisesti entuudestaan tuntemattoman QGIS-ohjeman perusominaisuuksia Tahti oli melko ripeä, joten jo aamutuimaan sai olla erittäin skarppina, jotta pysyi tahdissa mukana. Tätä vaikeutti luonnollisesti myös se, että yhdellä näytöllä operoidessa täytyi jatkuvasti ravata ZOOMin ja QGISin välillä. 

Pysyin kuitenkin onneksi juuri ja juuri tahdissa mukana. Ohjelma oli loppujen lopuksi melko selkeä, mutta sen sujuva omatoiminen käyttäminen vaatii varmasti vielä harjoittelua. Kurssikerran lopuksi harjoittelimme teemakartan tekemistä typen päästöistä. Tässä kohti törmäsin toiseen etäopiskelun aiheuttamaan haasteeseen eli siihen, että en omista erillistä tietokoneen hiirtä. Tämä hankaloitti hieman työskentelyä esimerkiksi zoomauksen osalta. Tämän johdosta putosinkin aivan lopussa kärryiltä, mutta kaiken kaikkiaan tunnista jäi sellainen olo, että osaan kyllä, kun vain keskityn. 

Kotitehtäväksi saimme koropleettikartan laatimisen Suomen kuntien tietokantaa hyödyntäen. Tehtävässä onnistuminen vaati hieman asioiden kertaamista ja videotallenteiden katselua. Tällä kertaa tehtävä osoittautui kuitenkin melko yksinkertaisesti, koska esimerkiksi QGIS:in laskimelle ei ollut tässä tehtävässä käyttöä. 

Päätin valita omaksi kartta-aiheekseni työttömyyden, kun se vaikutti yhdeltä selkeimmistä aineiston muuttujista.  Valitsin väritykseksi musta-harmaa-valkoisen, koska melestäni musta väri kuvaa hyvin työttömyyttä negatiivisena ilmiönä. Värimaailma on myös ainakin omaa silmääni miellyttävä. Käytin ''Natural breaksia'' aineiston lajittelussa, koska se teki automaattisesti minulle työt. 

Kuva 1. Koropleettikartta. Työttömyyden osuus väestöstä kuntatasolla.


Kuvaa (kuva 1) tarkasteltaessa huomataan, että pääpiirteitän työttömyyttä on eniten Pohjois- ja Itä-Suomessa. Etelä- ja Länsi-Suomessa tilanne näyttää puolestaan pääosin paremmalta. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että työpaikat ovat keskittynyt isoihin kaupunkeihin, joita on eniten Etelä-Suomessa. Ville Väisäsen blogissa (23.1.2020) oltiin tehty mielenkiintoinen havainto, että Pohjanmaalla Kaskisen kunnassa on huomattavasti ympäriseutua suurempi työttömyysprosentti. Tähän oli Väisäsen blogissa pohdittu syyksi sitä, että vuonna 2009 Kaskisesta oli lakkautettu paperitehdas. 

Kaiken kaikkiaan ensimmäisestä kurssikerrasta ja sen tehtävistä jäi lopulta hyvä fiilis. Tulevat tehtävät hieman pelottavat, mutta tuulta päin!

Lähteet
Ville Väisäsen blogikirjoitus. Saatavissa: https://blogs.helsinki.fi/villvais/. Viitattu 27.1.2021.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

7 kurssikerta

6 kurssikerta

4 kurssikerta